Noorderloo is een kleinschalige, ruim opgezette moderne en duurzame camping waar je kunt ontspannen en onthaasten. Bij ons kampeer je in een zonnig open bos, middenin het boerenlandschap. Natuurlijk met speelbos, speeltoestellen, eigen zwemvijver met strandje, voetbalveldje, volleybalveld, pingpongtafel en ons eigen plant-based zomer lunchcafé (hoogseizoen)/ zelfservice bar (gehele seizoen) voor wanneer je behoefte hebt aan een goede kop koffie of wat lekkers.
En wat zijn wij blij en trots! 5 Sterren voor Noorderloo, dit jaar heeft de ANWB ons het predicaat ANWB Top Kleine Camping 2023 gegeven.
Daarnaast zijn we afgelopen jaar door de vakjury van de ANWB genomineerd voor ´Beste Kleine Camping´ van het jaar 2023!
Het zomer lunchcafé is geopend in het hoogseizoen (10 juli t/m 27 augustus 2023). Onze keuken bestaat uit plant-based comfort food. Het eten is zo veel mogelijk met seizoensgebonden, biologische, lokale en / of zelf gekweekte verse ingrediënten bereid. Je kan onder andere terecht voor lokaal gebrande koffie, smoothies, huisgemaakte taart, lunch en Ijsjes.
Wij zijn partners (Maam en Tim), broer en zus (Emil en Maam) en zwagers (Tim en Emil) van elkaar en met z’n drieën draaien wij de camping. Oktober 2018 kwam onze droom uit en zijn wij eigenaar geworden van de camping en naastegelegen woonboerderij. Sindsdien timmeren wij (letterlijk) hard aan de weg om de camping nog meer tot onze droomplek te maken! Wij houden van het buitenleven, de natuur, de zelfstandigheid van het ondernemen, creatief bezig zijn en dingen creëren en dat mensen daar dan van komen (mee)genieten. Bezig zijn met de camping doen wij met ontzettend veel plezier.
We zijn sinds mei 2019 geopend als ‘Camping Noorderloo’. Hiervoor had het campingterrein 3 jaar stilgelegen waardoor het nodige achterstallig onderhoud was ontstaan. Sinds de overname hebben wij non stop al onze liefde en passie in het terrein gestoken om het nog mooier te maken. We willen met de camping en het lunchcafé graag duurzaam te werk gaan en al onze kampeerders en eters een fijne sfeer en een comfortabel verblijf aanbieden. kindvriendelijk, diervriendelijk, natuurvriendelijk.
We hebben dus veel leuke plannen voor ons terrein, waarbij de sfeer op onze camping het belangrijkste is. Afgelopen seizoen 2022 hebben wij o,a, de wasruimte opnieuw gebouwd, groot bosonderhoud gepleegd, wegbewijzering en 32 zonnepanelen (22Kw) geplaatst.
Deze winter en voorjaar zitten wij natuurlijk ook niet stil en gaan we met het laatste achterstallige onderhoud en een aantal kleinere projecten aan de slag. Het dak van het sanitair gebouw en het lunchcafé gaan we vervangen en verduurzamen (afgerond), we bouwen een kippenhok (afgerond), het terras vernieuwen we (afgerond), we leggen water aan bij het nieuwe trekkersveld. Omdat wij alle werkzaamheden op de camping zelf uitvoeren, timmeren wij ook 2023 weer hard aan de weg om de camping nog mooier te maken! Uiteraard zijn alle grote werkzaamheden afgerond voor aankomend camping seizoen.
Ben je benieuwd waar we NU mee bezig zijn? Via social media houden we je graag op de hoogte!
Het is voor kleine bedrijfjes heel makkelijk om zichzelf duurzaam te noemen, dus we vinden het belangrijk om hier duidelijk te maken wat we daar nou eigenlijk mee bedoelen.
Het groen op het terrein
Wij gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en kunstmeststoffen, maar beheren ons terrein zo natuurlijk mogelijk. Wij maaien alleen de noodzakkelijke delen (en dat is iederjaar minder) van het campingterrein, hierdoor bieden we ruimte aan veel inheemse planten, dieren en vogels. Takkenhagen van snoeihout en nestkasten helpen hier ook bij. Daarnaast blijven wij het campingterrein continue verder ontwikkelen door middel van het aanplanten en zaaien van inheemse soorten om zo (nog) meer diversiteit op het terrein te creëren. Daarnaast planten wij inheemse vruchtdragende bomen en struiken om zo het terrein langzaamaan te veranderen in een voedselbos en een terrein met veel diversiteit.
Onderhoud
Duurzaam werken doe je elke dag. Dus wij (en onze campinggasten) scheiden afval, gebruiken zo min mogelijk schadelijke schoonmaakproducten en repareren liever dan te vervangen, daarnaast maken wij veel gebruik van reclaimed producten. Bij iedere noodzakelijke aankoop nemen we duurzaamheid mee in het aanschaf proces. Leuk om te weten is dat wij al het onderhoud / reparaties / ontwikkelingen op het terrein zelf bedenken en uitvoeren, dat is duurzaam op zo veel manieren!
Plant-based lunchcafé
Alles wat wij aanbieden in ons lunchcafé is plantaardig (vegan) wat een bewuste en duurzame keuze is. Wij werken veel met biologische producten van het seizoen en het liefst ook van Nederlande bodem Daarnaast halen we ook groente, fruit en bloemen uit onze eigen moestuin. Maar één van de belangrijkste stappen in duurzaam eten is natuurlijk zo min mogelijk verspillen (No Waste), dus we kopen slim in voor een handzaam menu en wat je niet op krijgt mag natuurlijk in een doggy-bag mee terug naar de tent / huis. Door de manier waarop wij werken verspillen we vrijwel geen voedsel! Ons groenafval van de keuken composteren we natuurlijk zelf, dat gebruiken we dan weer voor onze moestuin.
Liever gebruiken we geen disposables maar waar nodig gebruiken we uitsluitend biologisch afbreekbare producten voornamelijk gemaakt van bagasse (suikerriet pulp), een restproduct uit de suikerriet industrie. Daarnaast stimuleren wij onze gasten om hierin een steentje bij te dragen bijv, door je eigen koffiebeker mee te nemen naar de zelfservice bar.
WIj zijn continue in ontwikkeling en proberen ieder jaar weer een stap vooruit te zetten in het verduurzamen van het lunchcafé.
Gas, water, electra, overig
Wij wekken het overgrote deel van onze eigen elektriciteit op met 72 zonnepanelen en wanneer dit nodig is vullen we het aan met groene stroom van Nederlandse bodem en CO2-gecompenseerd gas. Hr-ketels voor het warme water, Ledverlichting op het hele terrein en natuurlijk waterbesparende kranen en douches. Daarnaast is het toiletpapier, de handzeep en de handdoekjes EKO-gecertificeerd.
Ieder seizoen streven wij weer naar een lager gebruik van gas, water en elektra ten opzichte van het jaar ervoor.
Duurzaamheid en omgeving
We willen graag relaties bouwen met lokale ondernemers voor onze inkoop. Zo helpen wij de omgeving, zodat de omgeving ons kan helpen duurzaam te ondernemen. Op die manier heeft iedereen er wat aan.
Opslaan zonnestroom
Gebruik regenwater voor toiletten
Uitbreiden zonnepanelen (voltooid)
Steeds meer eigen geteelde groente en fruit voor het lunchcafé
Meer samenwerkingen met lokale ondernemers
Plaatsen douche WTW’s
Noorderloo is aangesloten bij het Cittaslow netwerk van Westerwolde. Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Cittaslow is geïnspireerd door de bekende Slow Food beweging. De kernelementen van cittaslow zijn: Identiteit, kwaliteit, traditie, voedsel en duurzaamheid en is herkenbaar aan het logo met het slakje. Westerwolde is Cittaslow ! Sinds 2014 mag de gemeente zich Cittaslow noemen. November 2018 zijn wij met trots Cittaslow supporter geworden.
Meer weten over Cittaslow? Kijk eens op de website van Cittaslow Westerwolde en/of Toerisme Westerwolde. Hier kun je uitgebreid lezen en over Cittaslow en zijn supporters. Ook kun je ons altijd vragen, wij vertellen je met alle liefde meer over Cittaslow.
Wij zijn ontzettend blij met de steun die we ontvangen vanuit Leader Oost Groningen! Wat is Leader ? De leefbaarheid en de economie op het platteland versterken en verder ontwikkelen. Dat is wat LEADER nastreeft. Hiervoor ondersteunt zij initiatieven van inwoners, ondernemers en organisaties uit het gebied zelf. Initiatieven die bijdragen aan een vitaal platteland op de lange termijn. Dit kan zijn door het organiseren van bijeenkomsten of door het subsidiëren van projecten die bijdragen aan deze doelen.